Ga naar inhoud

Groenten op de BBQ bereiden: tips en tricks

Of je nu vegetariër bent of niet, wij kunnen iedereen aanraden om eens gegrilde groenten op de BBQ te bereiden. Het is misschien niet het eerste waar je als BBQ-liefhebber aan denkt, maar gegrilde groenten geven je gerechten net even een andere twist. Doordat de groenten heerlijk knapperig worden een fijne grillsmaak krijgen smaken ze ook nog eens veel lekkerder dan gekookte groente! Wist je dat er je ongelooflijk veel soorten groente op de barbecue kunt bereiden? Bovendien kun je groenten van de BBQ heel goed combineren met allerlei soorten vlees, vis en vleesvervangers. 

Welke groenten kun je op de BBQ bereiden

Je kunt vrijwel alle soorten groenten op de BBQ bereiden, je kunt echt alle kanten op met groenten! Waar je bij het bereiden van BBQ-recepten met groenten wel altijd rekening mee moet houden is de textuur van de groenten. Harde groenten zoals wortels of asperges kun je het beste eerst even voorkoken. Het is mogelijk om een groente in zijn geheel te bereiden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een courgette of een maiskolf. Je kunt ook kiezen voor kleinere groenten zoals spruitjes of gesneden groenten zoals broccoliroosjes. Of maak zelf een overheerlijk groentepakketje door een aantal groenten te snijden, op smaak te brengen met kruiden, in aluminiumfolie te wikkelen en op de BBQ te bereiden. Een andere gave optie is het maken van je eigen groentespiesen voor op de BBQ. Courgette, paprika, champignons, aubergine of cherrytomaatjes: kies de lekkerste groenten uit, rijg ze op een spies en grillen maar!

Tips voor het bereiden van groenten op de BBQ

Als leverancier van BBQ-pakketten weten we bij De Barbecue Boer alles over barbecueën, dus delen we graag onze tips voor het bereiden van groenten op de BBQ. We zetten een aantal praktische algemene tips voor je op een rij:

  • Werk met schone en droge groenten: Zorg er altijd voor dat je groenten droog en schoon zijn. Spoel je groenten daarom altijd even af en zorg dat ze goed droog zijn voor je je groenten op de BBQ legt. Groenten die niet helemaal droog zijn gaan namelijk stomen in plaats van grillen en worden niet knapperig.
  • Snijden van BBQ-groenten: Probeer – voor zover mogelijk - de groenten zo te snijden dat de stukken een gelijke dikte en grootte hebben. Groenten bereiden op de BBQ wordt dan een stuk eenvoudiger, doordat de groenten vrijwel allemaal tegelijk klaar zijn.
  • Besmeer de BBQ-groenten met olie en zout: bij een BBQ bereid je gerechten op hoge temperaturen van ronde de 200 graden. Om te voorkomen dat de groenten verbranden kun je ze vooraf insmeren met een plantaardige olie zoals olijfolie of zonnebloemolie. Maak je groenten extra lekker door naar smaak zout of kruiden toe te voegen.
  • Verdelen van houtskool: Als je je houtskool evenredig over de barbecue verdeeld wordt de barbecue overal even heet en voorkom je dat de ene helft van je maiskolf al gaar is en de andere helft nog niet.
  • Grill dezelfde groenten tegelijk: je maakt het jezelf gemakkelijk door groenten met een vergelijkbare bereidingstijd tegelijk klaar te maken. 

Groentespies op de BBQ

Naast losse groentesoorten kun je natuurlijk ook groentespiesen op de BBQ bereiden. Zelf spiesen maken is supermakkelijk, je kunt zelf kiezen welke groenten je gebruikt en het is ook nog eens heel leuk om te doen met kinderen! Die vrolijk gekleurde spiesjes zien er fantastisch uit en passen helemaal bij de relaxte sfeer van een BBQ! Gebruik je houten spiesen? Laat ze voor even 15 minuten weken in water! Kies je voor metalen spiesen, smeer ze dan vooraf in met een laagje olie! Zeker bij het bereiden van groentespiesen op de BBQ is het handig om te kiezen voor dubbele spiesen. Je groente blijft goed aan de dubbele prikkers zitten én je kunt ze makkelijk omdraaien. 

Groenten op de BQQ combineren met vlees of vis

Door de vele mogelijkheden zijn gegrilde groenten een goed alternatief voor wie vegetarisch of niet zoveel vlees wil eten. Je kunt groenten op de BBQ ook heel goed combineren met vlees of vis. Laat je inspireren door onze vegetarische BBQ-recepten en ontdek zelf hoe lekker groenten van de grill zijn! Groenten op de BBQ bereiden is niet moeilijk en je kunt de gerechten helemaal naar wens op smaak brengen met boter, zout, peper of kruiden. Laat je inspireren door onze tips en maak van jouw BBQ een culinair feestje! 

BBQ-pakketten bestellen

Heb je inmiddels zin om te barbecueën? Je kunt bij De Barbecue Boer allerlei soorten BBQ-pakketten bestellen, dus er zit voor iedereen wel iets lekkers tussen. Wij zorgen dat jullie bestelling op de afgesproken dat bezorgd wordt, inclusief gasbarbecue, servetten, bestek en borden. De volgende dag halen we alles weer op en zorgen wij voor de schoonmaak.

Delen op: