Ga naar inhoud

Toetjes van de BBQ

Veel mensen denken bij de barbecue aan vlees, stokbrood, vis en salades, maar wist je dat je er ook heerlijke desserts op kunt bereiden? Of je nu gaat voor fruitig, zoet of luxe toetjes: deze toetjes van de BBQ laten zien dat je niet alleen groente en vlees kunt grillen op de BBQ. Bij alle recepten gaan we uit van 4 personen. 

Simpel en snelle toetjes.  

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om toetjes te bereiden op de BBQ. Laten we beginnen met 3 simpele, maar heerlijke toetjes voor op de BBQ.  

Gegrilde banaan met chocola 

Een echte klassieker, de gegrilde banaan met chocola. Wij vertellen je hoe je dit lekkere toetje maakt. 

Ingrediënten: 

  • 4 bananen 
  • 1 reep pure chocola 
  • Optioneel: wat gehakte nootjes of een beetje slagroom .

Zo maak je het: 

Snijd de bananen in de lengte door de midden, laat de schil eraan zitten en zorg dat de banaan niet helemaal doormidden gaat. 

  1. Breek de chocola in leg die in de banaan. 
  2. Wikkel de bananen in aluminiumfolie. 
  3. Leg de bananen in de folie +- 10 minuten op de BBQ, liefst in de kolen of op een rustig hoekje. 
  4. Haal voorzichtig uit het folie en serveer warm. 

Lekker met gehakte nootjes erover of een bolletje vanille-ijs erbij. 

Gepofte appels met rozijnen en kanaal 

De combinatie van appels, rozijnen en kanaal doet de meeste mensen al watertanden. Een heerlijk toetje, bereid op de bbq. 

Ingrediënten

  • 4 appels 
  • 4 el rozijnen Rozijnen 
  • 2 theelepels Kaneel 
  • 4 klontjes roomboter 
  • Honing (optioneel)

Zo maak je het: 

  1. Snijd de bovenkant van de appel af en hol de kern uit. 
  2. Vul de opening met rozijnen en kaneel. 
  3. Leg er een klontje boter bovenop en eventueel wat honing. 
  4. Wikkel de appels in aluminiumfolie en plaats ze +- 25 minuten op de BBQ. 
  5. Open de folie voorzichtig: de appel is namelijk warm en zocht.

Voor de liefhebber: serveer de appel met een bolletjes vanille-ijs. 

S’mores van de BBQ 

Ingrediënten: 

  • 8 koekjes (bijvoorbeeld Digestive) 
  • 4 marshmallows 
  • 4 stukjes melkchocola 

Zo maak je het: 

  1. Leg op 4 koekjes een stukje chocola. 
  2. Rooster de marshmallows kort boven de BBQ tot ze zacht zijn en een beetje bruin worden. 
  3. Leg de marshmallow op het koekje met chocola en druk er een tweede koekje bovenop. 
  4. Even aandrukken zodat de chocola smelt en… genieten maar! 
  5. Feestelijke toetjes van de bbq 

Feestelijke toetjes van de BBQ

Op zoek naar wat meer feestelijke toetjes van de BBQ? Dan zijn de volgende 3 recepten voor jou!  

Crème brûlée van de BBQ 

Ingrediënten: 

  • 500 ml slagroom 
  • 1 vanillestokje 
  • 5 eidooiers 
  • 100 g fijne kristalsuiker 
  • 4 kleine ovenschaaltjes, aluminiumfolie en een brandertje 

Zo maak je het: 

  1. Verwarm de slagroom met het vanillestokje tot het bijna kookt en laat even trekken. 
  2. Klop de eidooiers los met 50 g suiker. 
  3. Giet de warme room rustig bij de eidooiers en blijf roeren. 
  4. Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes en dek ze af met aluminiumfolie. 
  5. Zet de schaaltjes in een aluminium bakje of ovenschaal en plaats dit indirect op de BBQ (+- 130 °C) voor 45 minuutjes, tot het net stevig is. 
  6. Laat volledig afkoelen en zet koud.

Bestrooi vlak voor het serveren met suiker en brand af met een brandertje tot er een karamellaagje ontstaat. 

Mini cheesecakes van de BBQ 

Ingrediënten 

  • 150 g koekjes (Digestive) 
  • 75 g gesmolten boter 
  • 200 g roomkaas (MonChou) 
  • 75 g suiker 
  • 1 ei 
  • 1 tl vanille-extract 
  • 100 ml zure room 
  • Extra: 4 aluminium bakjes 

Zo maak je het: 

  1. Verkruimel de koekjes en meng met de gesmolten boter. Verdeel dit over de bakjes en druk stevig aan op de bodem. 
  2. Meng de roomkaas met de suiker, het ei en vanille-extract tot een glad beslag. 
  3. Giet dit op de koekbodem en strijk glad. 
  4. Zet de bakjes indirect op de BBQ (± 150 °C) voor 25 minuten, tot ze net stevig zijn. 
  5. Laat afkoelen en zet in de koelkast.

Choco-lava cakejes van de BBQ

Ingrediënten: 

  • 100 g pure chocola 
  • 100 g roomboter 
  • 2 eieren 
  • 2 eidooiers 
  • 75 g suiker 
  • 50 g bloem 

Zo maak je het: 

  1. Smelt de chocola en boter samen in een pannetje op laag vuur. 
  2. Klop de eieren, dooiers en suiker tot een luchtig mengsel. 
  3. Spatel het chocolademengsel erdoor en voeg de bloem toe. 
  4. Giet het beslag in de ingevette pannetjes. 
  5. Zet ze indirect op de BBQ (± 200 °C) voor 8–10 minuten: de buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant nog vloeibaar. 

Serveer meteen, eventueel met een bolletje ijs. 

Fruitige toetjes 

Meer van de frisse toetjes? Dan moet je de volgende recepten zeker proberen wanneer je weer gaar barbecues.  

Fruitspiesjes van de BBQ 

Ingrediënten: 

  • 1/2 ananas 
  • 8 aardbeien 
  • 1 mango 
  • 2 perziken 

Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Zo maak je het: 

  • Snijd de ananas, mango en perziken in kleine stukjes. 
  • Rijg het fruit afwisselend aan spiesen. 
  • Leg de spiesjes kort op het rooster van de BBQ, 2–3 minuten per kant, tot er mooie grillstreepjes ontstaan. 

Tijd om te serveren! 

Gegrilde watermeloen met honing en munt 

Ingrediënten: 

  • 4 dikke plakken watermeloen 
  • 2 eetlepels honing 
  • Paar takjes verse munt 

Zo maak je het: 

  1. Snijd de watermeloen in plakken van ongeveer 2 cm dik. 
  2. Leg ze direct op het hete BBQ-rooster, ongeveer 1–2 minuten per kant. 
  3. Haal de plakken van de BBQ en besprenkel met honing. 
  4. Garneer met fijngesneden muntblaadjes. 

Gegrilde perziken met mascarpone 

Ingrediënten: 

  • 4 rijpe perziken 
  • 200 g mascarpone 
  • 2 eetlepels honing 

Zo maak je het: 

  1. Halveer de perziken en verwijder de pit. 
  2. Leg de helften met de snijkant naar beneden op de BBQ en grill ze 3–4 minuten tot er grillstrepen zichtbaar zijn. 
  3. Meng ondertussen de mascarpone met een eetlepel honing. 
  4. Serveer de warme perzikhelften met mascarpone en een beetje extra honing. 
  5. Garneer met wat nootjes voor een knapperige bite. 

Of je nu kiest voor een simpele banaan met chocola, een frisse fruitsalade of een luxe crème brûlée: met een toetje van de BBQ verras je je gasten en sluit je de avond op een feestelijke manier af. Zo wordt de barbecue niet alleen een gezellig diner, maar ook een compleet eetfeest van begin tot eind. 

Delen op: