Ga naar inhoud

Zelf kruidenboter maken: simpel en lekker!

Het barbecueseizoen is in volle gang! Grote kans dat jij al een lekker stukje vlees van de barbecue hebt gegeten of dat nog van plan bent. Door zelf kruidenboter te maken til je jouw barbecue naar een hoger niveau. Zelfgemaakte kruidenboter is namelijk lekkerder en gezonder dan kruidenboter uit de supermarkt. En: zelfgemaakte kruidenboter is heel simpel om te maken!

Zo maak je zelf kruidenboter (het basisrecept) 

Zelf kruidenboter maken is zo'n klusje dat je in vijf minuten fixt, maar waar je de hele avond plezier van hebt. Let op dat je de roomboter op tijd uit de koelkast haalt zodat hij zacht genoeg is. 

Dit heb je nodig: 

  • 200 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur) 
  • Theelepel knoflookpoeder 
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt 
  • 1 el verse bieslook, fijngehakt 
  • Snufje zout & peper 

Kruidenboter maken: 

  1. Roer of klop de zachte boter los met een vork. 
  2. Voeg de knoflook, kruiden, zout en peper toe. 
  3. Proef even en pas aan naar jouw smaak. 
  4. Schep de kruidenboter in een bakje of rol tot een worstje in bakpapier. 
  5. Laat even opstijven in de koelkast, en klaar is je zelfgemaakte kruidenboter! 

Knoflook kruidenboter maken 

Een heerlijke variatie voor de knoflookliefhebbers onder ons: knoflook kruidenboter. Heerlijk bij een stukje vlees of om op je brood te smeren. 

Zo maak je knoflook kruidenboter: 

  1. Gebruik het basisrecept. 
  2. Voeg 3-4 tenen uitgeperste knoflook en een snuf gerookt paprikapoeder extra toe. 
  3. Proef even en pas aan naar jouw smaak. Houd je van pittig? Voeg dan meer knoflook toe. 
  4. Schep de knoflookboter in een bakje of rol tot een worstje in bakpapier. 
  5. Laat even opstijven in de koelkast en eet smakelijk! 

Luchtige kruidenboter maken 

Behalve dat luchtige kruidenboter superlekker is, ziet het er ook nog eens mooi uit als je hem in een mooie kom schept en garneert met verse peterselie. 

Luchtige kruidenboter recept: 

  1. Gebruik het basisrecept, maar klop de zachte boter 2–3 minuten met een (hand)mixer op hoge stand. 
  2. Voeg 1 eetlepel olijfolie druppelsgewijs toe terwijl je klopt. Dit maakt de boter extra romig. 
  3. Meng er 1 theelepel citroensap en wat geraspte citroenschil doorheen voor een frisse twist. 
  4. Proef even en pas aan naar jouw smaak. 
  5. Schep de luchtige boter in een kom of spuit het op in mooie toefjes. 

Italiaanse kruidenboter maken 

De ultieme klassieker: Italiaanse kruidenboter! Je gasten zullen smullen van deze kruidenboter met mediterrane twist. 

Zo maak je Italiaanse kruidenboter: 

  1. Gebruik het basisrecept als uitgangspunt. 
  2. Voeg 1 eetlepel fijngehakte zongedroogde tomaat, 5–6 blaadjes verse basilicum (gesnipperd), ½ theelepel gedroogde oregano en 1 eetlepel geraspte Parmezaan toe. 
  3. Proef even en pas aan naar jouw smaak. 
  4. Schep de Italiaanse kruidenboter in een bakje of rol tot een worstje in bakpapier 
  5. Laat opstijven in de koelkast en serveer op kamertemperatuur voor de beste smaak. 

Zelfgemaakte kruidenboter bewaren, hoe doe je dat? 

We kunnen ons het haast niet voorstellen, maar als je zelfgemaakte kruidenboter over hebt kun je deze heel makkelijk bewaren. In de koelkast is de kruidenboter zo’n 1 tot 2 weken houdbaar, mits het goed is afgesloten. Je kunt je zelfgemaakte kruidenboter ook invriezen, dan is het tot 3 maanden lang houdbaar. 

Tip: snijd je kruidenboter alvast in plakjes, zodat je altijd precies voldoende hebt. 

Delen op: