Ga naar inhoud
Vegetarische bbq recepten

9 x vegetarische BBQ-recepten

Vegetarische recepten zijn populairder dan ooit. Het eten van minder vlees heeft effect op de mens, dier en het milieu. Dit is dan ook de reden voor veel mensen om minder vlees te eten, of te stoppen met vlees eten. Wij hebben voor jou 9 heerlijke vegetarische BBQ-recepten op een rijtje gezet, want ja, je kunt ook zonder vlees genieten van een barbecue.

Variërende vegetarische recepten voor op de barbecue

Een vegetarische BBQ organiseren moeilijk? Welnee, met onze tips zet je in een handomdraai de lekkerste vegetarische BBQ gerechten op tafel! De tijd dat BBQ gelijk stond aan een grill vol met louter vlees is inmiddels wel verleden tijd. Vlees, vis, vleesvervangers, groenten en zelfs fruit, alles kan tegenwoordig bereid worden op de BBQ. Toch zal bij menig gastvrouw- of -heer het angstzweet uitbreken als ze het verzoek krijgen om een vegetarische BBQ te organiseren. Die klamme handjes zijn nergens voor nodig, want met onze tips voor onweerstaanbare vegetarische BBQ-recepten is het organiseren van een vegan BBQ appeltje-eitje! 

1 Couscous salade met gegrilde groente

De couscous salade met gegrilde groente is een salade, geschikt als bijgerecht die niet kan ontbreken tijdens een vegetarische barbecue. Het recept is eenvoudig te maken en heerlijk als bijgerecht. Zorg dat de barbecue goed warm is en meng courgette, paprika en de aubergine met olijfolie, zout en peper door elkaar (voeg eventueel extra andere groentes toe) en gril het mengsel onder de barbecue. Bereid de couscous, meng de geroosterde groenten door de couscous, voeg optioneel fetakaas toe en klaar is de couscous salade met gegrilde groente.  

2 Aardbeiensalade met spinazie

De aardbeiensalade met spinazie is een combinatie die je niet gelijk verwacht, maar wel erg lekker is! De tweede salade in het rijtje met bijgerechten is ook een eenvoudige salade zonder weinig voorbereidingstijd. Rooster de pecannoten en meng deze met de spinazie en aardbeien. Maak een dressing, bijvoorbeeld met balsamicoazijn, honing en wat peper en zout. Meng de dressing met de salade en bestrooi de salade met wat geitenkaas. Tijd om te genieten.

3 Gevulde zoete aardappels 

De zoete aardappel is de laatste jaren enorm populair geworden, van zoete aardappel friet tot de zoete aardappelsoep. We gaan een heerlijk recept bespreken met zoete aardappel voor de barbecue, gevulde zoete aardappels. Start met het prikken van gaatjes in de zoete aardappel, bestrooi ze met olijfolie, peper, zout en wikkel elke zoete aardappel in aluminiumfolie en leg ze op de barbecue onder de grill. Na een minuutje of 45 tot 60 zijn de zoete aardappels zacht en zijn ze gaar. Lepel de zoete aardappel uit en vul ze met een mengsels van zwarte bonen, mais en paprika (of elke andere groente naar keuze). Bestrooi met kaas en leg de zoete aardappels nog even onder de grill. Serveer de gevulde zoete aardappels met een saus naar keuze en verras jouw gasten met een heerlijk recept.

4 Gegrilde suikermais

De klassieker die niet mag ontbreken tijdens een barbecue, gegrilde suikermais. Bereid de maiskolven en maak een mengsels van boter naar keuze om de maiskolven na het grillen mee in te smeren. Een tip van De Barbecue Boer, meng de boter met ingrediënten zoals chili of limoensap. Dit geeft een extra smaak aan de maiskolven. Gril de mais maximaal 20 minuten, tot de mais heet is. Vergeet niet af en toe de maiskolven te draaien. Smeer de maiskolven in met de boter en bestrooi de maiskolf eventueel met extra kruiden.

5 Gemengde groentespiesen

Je maakt een vegetariër ook blij als je zelf groentespiesen gaat maken. Waar de echte carnivoor gaat voor shaslick of biefstukspies maak je voor je vegetarische mede BBQ-ers in plaats daarvan een groentespies. Groentespiesen maken is helemaal niet moeilijk en er is ontzettend veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een spies maken met paprika, champignon, courgette en rode ui. Besmeer je spies met olijfolie en oregano en je waant je echt onder de Italiaanse zon! En je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt ook vegetarische BBQ spiesen maken met fruit! Mango, appel, perzik, banaan en meloen zijn heel geschikte fruitsoorten om te grillen. 

Een tip van ons: snijd je groenten of fruit in plakken die ongeveer even dik zijn en rijg ze aan een dubbele spies. Door de gelijke dikte zijn alle soorten ongeveer tegelijk gaar. Dankzij zo’n handige dubbele spies voorkom je ook dat de plakjes eraf vallen!

6 Vleesvervangers

Een manier om je vegetarische gasten een geweldige avond te bezorgen is door vleesvervangers op de BBQ te bereiden. Veel bekende BBQ klassiekers zijn tegenwoordig ook in vegetarische variant verkrijgbaar. Wat dacht je van een lekkere vegetarische (groente)burger, braadworst of overheerlijke vegetarische saté? Stuk voor stuk prima alternatieven voor vlees! De groenteburger grillen en daarna je broodje beleggen met kaas, augurken, uitjes en BBQ saus. Wat wil je nog meer?

7 Gevulde Portobello

De gevulde Portobello is een heerlijke vegetarische optie voor op de barbecue. Portobello is een grote paddenstoel met een vlezige structuur. Door de omvang is deze paddenstoel ideaal om te vullen met bijvoorbeeld geitenkaas en spinazie. Bak de spinazie kort en breng op zout met peper en zout. Vul hierna de Portobello met de spinazie en voeg er wat geitenkaas aan toe. Smeer de Portobello in met olijfolie en grill de paddenstoelen ongeveer 10-15 minuten. Verras jouw gasten met een overheerlijk vegetarisch recept.  

8 Gegrilde watermeloen

Naast dat je groente en vlees kunt bereiden op de barbecue, is fruit ook een verrassende optie. Gegrilde watermeloen op de BBQ zorgt voor een zoete en rokerige smaak waarbij de textuur en de smaak veranderen. De gegrilde watermeloen is ideaal als bijgerecht of dessert. Snij de watermeloen in dikke plannen en verwarm de BBQ op middelhoog vuur. Smeer de watermeloen in met olijf- of kokosolie en grill de watermeloen een paar minuutjes per kant. Voor extra smaak kan je de watermeloen partjes bestrooien met zeezout, munt of fetakaas. Zeker eens de moeite waard!  

9 Vegetarische wraps

Vegetarische wraps van de barbecue, heerlijk voor in de zomer. De vulling van de wraps kun je zelf bepalen, net zoals de sauzen. Wij zullen je een aantal opties geven voor de vegetarische wraps. Snij de groentes in plakjes zodat je deze groente kunt grillen. Denk hierbij aan mais, tomaat, paprika, courgette, avocado en zwarte bonen. Meng groente met peper, zout en olijfolie en grill de groente op de barbecue tot ze gaar zijn. Verwarm de tortilla op de barbecue en vul deze hierna met de gegrilde groente. Strooi wat kaas over de gegrilde groente of voeg wat room toe. Experimenteer met verschillende vullingen en vind jouw eigen favoriet!  

Vegetarisch BBQ-pakket kopen

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, dan kun je bij ons ook een uitgebreid vegetarisch BBQ-pakket kopen! Het pakket bestaat uit een aantal vleesvervangers, 2 groentegerechten, 4 soorten salade, diverse sauzen en vers gebakken stokbrood met huisgemaakte kruidenboter. Loopt het water je al in de mond? Op onze website vind je het totale aanbod aan BBQ-pakketten: van vegetarisch BBQ-pakket tot kinderpakket en van halal BBQ-pakket tot beef & steakpakket voor de echte carnivoor, we hebben het allemaal. Wist je dat je bij ons zelf een allergeenvrij BBQ-pakket kunt bestellen? Zo zorgen we ervoor dat iedereen een geslaagde BBQ heeft! 

Complete vegetarische BBQ

Als je je besluit je vegetarische BBQ-pakket te bestellen bij de Barbecue Boer dan zorgen wij voor een complete vegetarische BBQ. We leveren de gasbarbecue en de benodigde borden, bestek en servetten er gratis bij. We brengen je bestelling in thermoboxen, dan hoef je zelf geen koelkastruimte vrij te houden. Na de BBQ halen wij alles weer op. Jullie hoeven alleen maar te genieten, want het schoonmaken dat regelen wij!

Delen op: