Ga naar inhoud

Hoe kun je het beste een BBQ schoonmaken?

Het is misschien niet het leukste klusje om te doen na een avondje gezellig barbecueën, maar je kunt het beste nog dezelfde avond je BBQ schoonmaken. Wacht liever niet tot de volgende dag met schoonmaken, want dat zijn etensresten en vet vastgekoekt en moeilijker te verwijderen. Een barbecue reinigen is geen pretje, maar met de onze handige tips is jouw barbecue in no-time weer blinkend schoon!

Barbecue rooster schoonmaken

Het barbecue rooster wordt natuurlijk intensief gebruikt tijdens de barbecue, gelukkig zijn er een aantal handige manieren om je barbecue rooster eenvoudig schoon te maken. Als het rooster nog enigszins warm is, kun je de meeste etensresten eenvoudig verwijderen met warm water en een doek. Hoe je het beste je het rooster kunt schoonmaken van jouw BBQ hangt af van wat voor soort rooster je hebt:

  • RVS barbecue rooster: Met een beetje warm water en een sponsje kun je het meeste vuil verwijderen. Laat het rooster inweken om hardnekkig vuil los te weken
  • Gietijzeren barbecue rooster: Gebruik bij dit type rooster alleen heet water en een doekje en beslist geen zeep. Vet het rooster als het schoon is even in met olie
  • Emaille barbecue rooster: Je kunt dit type BBQ rooster schoonmaken met heet water en zeep. Gebruik een zachte doek en zeker geen schuursponsje of staalborstel 

Hoe verleidelijk het ook is, je kunt een BBQ rooster beter schoonmaken met de hand dan in de vaatwasser, want zelf reinigen geeft een veel beter resultaat. 

Handige tips en trucs voor het schoonmaken van je BBQ

Als je echt geen zin of geen tijd hebt om je barbecue dezelfde avond te reinigen, dan zijn er altijd nog deze handig tips en trucs voor het schoonmaken van je BBQ. Zo heb je er heel weinig werk van en is je BBQ in een mum van tijd weer schoon:

Gras

Leg het rooster direct na gebruik een nachtje in het gras. De volgende dag kun je dan met een doekje het meeste vuil zo verwijderen.

Citroen of ui

Snijd een citroen of ui doormidden en prik deze aan een vork of satéprikker. Wrijf ermee over de nog warme barbecue en je kunt moeiteloos je BBQ-grill schoonmaken!

Krant

Nog zo’n geweldige en supereenvoudige tip: legt het rooster na afloop in een krant en maak de krant nat. Laat het geheel een nachtje liggen en de volgende dag maak je met een doek razendsnel je rooster schoon!

Barbecue schoonmaken

Naast verschillende soorten roosters zijn er ook verschillende soorten barbecues en hoe je jouw barbecue het beste kunt schoonmaken zochten wij voor je uit. Of je nu een gasbarbecue, een elektrische barbecue of een houtskoolbarbecue hebt: wij weten hoe je dit varkentje moet wassen! Lees onze tips hieronder voor een perfect resultaat!

Gasbarbecue schoonmaken

Je kunt een gasbarbecue schoonmaken met een heet water, afwasmiddel en een spons of borstel. Je mag voor dit klusje een staalborstel gebruiken. Zorg er wel voor dat je de gasfles dichtgedraaid en losgekoppeld hebt voor je je gasbarbecue gaat schoonmaken!

Elektrische barbecue schoonmaken

Een elektrische barbecue kun je ook eenvoudig schoonmaken met een sopje en een doek. Maak het jezelf gemakkelijk door de BBQ eerst 15 minuten op de hoogste stand te verwarmen, je veegt het vuil er dan zo af. Let op dat je de stekker uit het stopcontact verwijderd hebt voor je je barbecue gaat schoonmaken en dat de elektronische delen niet in aanraking komen met water.

Houtskool barbecue schoonmaken

Van de drie soorten barbecues die we hier noemen is de houtskool barbecue het lastigst als het op schoonmaken aankomt. Verwijder na afloop alle houtskool, asresten, vet en etensresten uit de kuip van je BBQ. Reinig de zowel de binnenkant van het deksel als de kuip met een warm water, afwasmiddel en een zachte doek of keukenrol. Met een metalen sponsje kun je aangekoekt vuil verwijderen.

BBQ feest zonder schoonmaken

Heb je zin in een barbecue, maar wil je eigenlijk gewoon een BBQ feest zonder al dat gedoe met schoonmaken? Bestel dan je pakketten bij De Barbecue Boer. Wij leveren een uitgebreid assortiment barbecuepakketten door heel Nederland en de volgende dag doen wij de afwas! Hoe makkelijk wil je het hebben?

Delen op: